شیره خرما را میشناسید؟ این شیره حاصل از نخلهای بلند و همیشه سبز است. نخلهایی که تا اوج آسمان قد میکشند. خرما را به صورتهای متفاوتی میتوان مصرف کرد، یکی از این موارد شیر خرماست. خرما جزو دسته خشکبار است و خواص متعددی دارد. در میان مردمان گرمسیر جایگاه ویژهای دارد. شیره خرما از شیره […]
شیره خرما را میشناسید؟ این شیره حاصل از نخلهای بلند و همیشه سبز است. نخلهایی که تا اوج آسمان قد میکشند. خرما را به صورتهای متفاوتی میتوان مصرف کرد، یکی از این موارد شیر خرماست. خرما جزو دسته خشکبار است و خواص متعددی دارد. در میان مردمان گرمسیر جایگاه ویژهای دارد. شیره خرما از شیره میوه نخلهای سر به فلک کشیده میآید. طعم خرما طعمی شیرین و جذاب است. حال تصور کنید شیره این میوه جذاب چقدر میتواند خوشمزه باشد. در این مقاله میخواهم به شما سفر طولانی خرما را بگویم. ما سعی کردیم در این مقاله با دنیای شیره خرما شما را آشنا کنیم.
در ابتدای کار با شناسنامه این جذاب دوستداشتنی آشنا خواهیم شد:
نام |
شیره خرما |
تولیدکننده |
خرما |
نوع |
مایعی غلیظ و شیرین |
رنگ |
رنگی تیره اما شفاف |
فصل تولد |
تیرماه؛ زمان خرما پزان |
عبارت است از مایع غلیظ دارای بریکس حداقل 67 درصد که از طریق عملیات مختلف به دست میآید. این مایع در نتیجه استخراج کلیه مواد محلول موجود در خرما به دست میآید. اما شاید بپرسید بریکس چیست؟ بریکس مقدار ماده خشک موجود در صد گرم محلول تعریف میشود. به بیان ساده شیره خرما، شالوده میوه خرما است. این ماده غلیظ و تیره است.
اسیدیتهٔ این شیرهٔ در حدود مجاز 3/1 – 5/0 درصد اسیدیته بر حسب اسید استیک میباشد.
رنگ آن باید شفاف بوده و تحت شرایط طبیعی و سالم بهدستآمده باشد.
میزان PH شیرهٔ خرما باید در حدود مجاز 3/4 – 5/3 باشد.
میزان مواد جامد محلول در آب (بریکس) در شیره باید در حدود مجاز 73-67 درصد باشد.
میزان خاکستر در شیره باید حداکثر 5/1 درصد باشد.
میزان قندهای احیاکننده موجود در شیره باید حداقل 58 درصد باشد. میزان قند غیر احیا بر حسب ساکاروز موجود در شیره خرما است. میزان آن باید حداکثر 4 درصد بوده و نسبت فروکتوز به گلوکز در فرآورده باید حداقل 7/0 باشد.
شیره باید طعم و بوی طبیعی داشته باشد. عاری از هر گونه طعم و بوی حاصل از سوختگی، تخمیر، ترشیدگی و کپک زدگی باشد.
شیره باید فاقد بقایای گیاهی مانند برگ، ساقه، پوست میوه باشد. همچنین فاقد هرگونه آفت زنده و ذرات شن و خاک باشد.
در تهیه به روش صنعتی آلاینده های فلزی در فرآورده نباید از حد تعیین شده در حد استاندارد، تجاوز نمایند.
استفاده از هر نوع مواد افزودنی به استثنای اسید سیتریک در شیره غیرمجاز می باشد.
شیره خرما در دمای 4 درجه سانتی گراد در مقابل شکرک زدگی باید حداقل 48 ساعت مقاومت نماید.
ساده ترین راه برای تهیه آن انبار کردن خرماها روی یکدیگر است. میتوان مقدار فراوانی خرما را در محوطه پاکیزه و سرپوشیدهای انبار کرد. پس از مدتی بر اثر فشرده شدن، شیره به صورت مایعی غلیظ از زیر خرماها روان می شود. این طرز تهیه یک روش سنتی است. توجه داشته باشید به روش سنتی تنها 15 درصد از کل خرما به صورت شیره خرما در می آید. اما راه های درست کردن شیره خرما به روش های سنتی به صورت زیر است:
خرما را دیگ های بزرگ می ریزند، بهتر است درب آن را نبندید. آب جوش به میزان وزن خرماها درون دیگ ریخته می شود. ترکیب خرما و آب روی حرارت گذاشته می شود. زمانی ترکیب خرما و اب جوش به غلظت مورد نظر رسید از صافی عبور می دهیم. شیره موجود را روی حرارت بگذارید تا غلیظ شود. در نهایت شیره را درون ظرف های خوشگل پلاستیکی یا شیشه ای می ریزیم. راستی بعضی از افراد این ماده شیرین خوشمزه را در حلب می ریزند.
در حوضچههای سیمانی بپزید. اگر گذرتان به یک نخلستان با حوضچه سیمانی خورده است؛ این حوضچههای سیمانی برای این کار ساخته شدهاند. ارتفاع این حوضچهها 1 الی 1.5 متر بلندتر از سطح زمین است. در ته حوضچهها یک سوراخی وجود دارد. زمانی که خرماها رویهم انباشته میشود از آنجا شیره خارج میشود. به زبان محلی به این حوضچه دبسه گفته میشود. این یک روش کاملا طبیعی است.
خرما را در سبد حصیری که از برگ خرما درست شده، میریزند. در اثر فشار خرماها از منافذ حصیری شیره خارج میشود.
مراحل درستکردن این شیره خوشمزه به روش صنعتی به صورت زیر است:
یکی از مهمترین موارد در تهیه شیره باکیفیت انتخاب خرما مناسب و باکیفیت است. از خرما خشک نباید در تهیه شیره خرما استفاده کرد
خرما از انبارها خارج میشود و سنگ و گل و سایر موارد خارجی جدا میشود. ماده شوینده معمولاً آب است.
از گاز co2 و یا نمکهای سولفیت و یا بی سولفیت برای ضدعفونیکردن استفاده میشود. درگذشته از متیل بروماید برای ضدعفونیکردن استفاده شده است. البته تلاشهایی برای ضدعفونیکردن به روش پرتودهی گاما انجامگرفته است.
در ادامه فرایند خرما به دستگاه خردکن انتقال داده میشود. این مرحله نقش مهمی در تولید شیره دارد. در این مرحله هسته خرما جداسازی میشود و با تکهتکه شدن خرماها سطح تماس خرما با آب بیشتر میشود. این فرایند باعث میشود مواد جامد محلول و مغذی موجود در خرما با آب بیشتر در تماس بوده و راحت جدا شوند.
عمل استخراج شیره با استفاده از دیفوزیون صورت میگیرد. در این مرحله از آب گرم با دمای حدود 55 تا 75 استفاده میشود. عمل دیفوزیون در یک مرحله یا دو مرحله صورت میگیرد. در صورت اول خرما با سه برابر وزن خود با آب 65 الی 80 درجه سانتیگراد محلول میگردد. زیرا در این دماها هم فرایند عصارهگیری نتیجه خوبی میدهد. همچنین تغییری در مواد و کیفیت شهد ایجاد نمیشود.
حرارت علاوه بر استخراج قند از خرما سبب جلوگیری از فعالیت باکتریها و آنزیمها میشود. با تکرار عمل عصارهگیری میتوان از تفاله باقیمانده ۶۵ تا ۷۰ درصد شیره را استخراج کرد. تفاله باقیمانده بلافاصله جهت آبگیری به دستگاه پرس منتقل میشود. در نهایت وارد سیستم دیفوزیون میگردد. تفاله خشک شده پس از خرد شدن با آسیاب چکشی به بخش خوراک دام منتقل میشود. عصارهٔ بهدستآمده سپس وارد مرحله فیلتراسیون شده تا مواد معلق آن جدا شوند. سپس این شیره در دیگهای تحت خلأ حرارت داده میشود تا مقدار مواد جامد آن به حدود ۷۰ برسد.
درستکردن شیره به روش سنتی معایب خاص خود را دارد به چند مورد میپردازیم:
شما به فکر خرید شیره خرما به صورت پاستوریزه هستید؟ برچسب بستهبندی باید موارد زیر را به طور خوانا درج کرده باشد:
به یاد داشته باشید شیره خرما میتواند در شیشه، قوطی و انواع بستهبندیهای مواد خوراکی نگهداری شود. بستهبندی در ظروف شکل داده شده از مواد پلیمری و ورقههای آلومینیومی مطابق استاندارد مربوطه ایرادی ندارد.
شیره را چگونه وارد رژیم غذایی کنیم؟ شیره خرما یک شیره بهشدت خوشمزه و شیرین است. شیره خرما را در غذاها و دسرها میتوان استفاده کرد. در صبحانه خود میتوانید از شیره خرما استفاده کنید. شیره خرما را روی پنکیک خود بریزید! املت درست کنید و با عسل ترکیب کنید. یک سفره صبحانه بامزههای متفاوت با شیره خرما بچینید.
اگر میتوانید در منوی غذایی خود شیره را اضافه کنید! یک لیست غذا را برایتان درست کردم:
عصرانه میخواهید درست کنید؟ در فکر درستکردن یک دسر یا حلوا هستید؟ دسر یا حلوایی با طعم سیاهی خرما بپزید. چای شما بهزودی دم میکشد، با دستورهای جذاب آشنا شوید.
اینکه شیره خرما شیرین است بر هیچکس پوشیده نیست. آیا این شیره قند دیگری است؟ پاسخ منفی است. با کمی توضیح درباره تغذیه میتوان دلیل آن را فهمید. میوهها و قندهای طبیعی رابطه دیرینهای دارند. اما تفاوت نسبی بین میوه و قند وجود دارد. گیج شدید؟ بزارید اینگونه بگویم شکر با پردازشهایی از چند نیشکر به دست میآید. بدون مقدار قابلتوجهی فراوری نمیتوان آن را بخورید! در نهایت چیزی متفاوت از ماهیت اصلی آن به دست میآید. میوهها با ماهیت طبیعی خود رسیده و آماده خوردن هستند. شیرهها به طور طبیعی از میوهها با تمام خواص میوه به دست میآیند. شکرها و قندها تنها مزیت تغذیهای کالری دارند اما میوهها علاوه بر این سرشار از ویتامین و مواد معدنی هستند. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت شیره میوهها میتواند جایگزین خوبی بهجای شکرها باشند.
شیره خرما را چه از سوپری سر کوچه چه در خانه میتوانید تهیه کنید. طعم آن با غذاهای متفاوت بسیار لذیذ است. شیره خرما بسیار پرانرژی است. اگر میخواهید یک فعالیت سنگین کنید و به غذایی پرکالری نیاز دارید، شیره خرما بخورید. خرید شیره خرما را از افراد مطمئن انجام دهید. شیره خرما را در غذاهای متنوع خود استفاده کنید. اگر قصد خرید شیره را ندارید در خانه خودتان درست کنید. خواص شیره خرما مانند میوه خرماست در مقاله بعد به این موضوع میپردازیم. با ما همراه باشید.
در میان هنر و صنایع دستی گستردهی ایرانی، هنر خاتم کاری یکی از مشهورترین و البته زیباترینهاست که قدمتی هزار ساله در هنر اصیل ایرانی دارد. این عمل بهعنوان هنر...
خرما یکی از محبوبترین خوراکیها میان ایرانیها است که انواع مختلفی داشته و خرمای مضافتی اعلاترین نوع آن است. این نوع خرما که خاستگاه اصلیاش شهرستان بم در استان کرمان...
ریمل یکی از لوازم آرایشی محبوب میان بانوان است که برندهای مختلف انواع متنوعی از این محصول را تولید و عرضه میکنند. در سالهای اخیر و با استقبال مشتریان از...
با گسترش عرضهی انواع لوازم آرایشی و بهداشتی در بازار کشور، بادی اسپلش یکی از محصولاتی بود که خیلی زود طرفداران زیادی پیدا کرد. بادی اسپلش که نوعی خوشبوکننده بدن...